מאמרים מקצועיים

כיפוי מוך: האם אפשר "להציל" שן עם חור עמוק מביצוע טיפול שורש? מהו התהליך, מתי מבצעים ולמה?

כיפוי מוך: מהו התהליך, מתי מבצעים ולמה?

ד"ר גיא וולפין, בית הספר לרפואת שיניים, אוניברסיטת ת"א

יש מצבים שבו החור (עששת) עמוק מאוד, והריקבון מגיע סמוך למוך, שהוא העצב שבתוך השן וכלי הדם שלידו. אם הריקבון יחדור למוך עלולה להתפתח דלקת בשן (=פולפיטיס), ויהיה צורך בטיפול שורש ובדר"כ גם מבנה וכתר. אבל לא בכל חור עמוק חייבים לבצע טיפול שורש וכתר, יש מצבים שבו הרופא יכול לנסות לבצע תהליך רפואי מיוחד שנקרא "כיפוי מוך" וע"י מריחת חומרים מיוחדים באיזור העמוק ביותר וממש מעל העצב למנוע את היווצרות הדלקת בעצב או לפחות לעכב אותה למספר שנים. דהיינו בתהליך כיפוי המוך הרופא מנסה להציל את השן ולא רק לעשות "סתימה" או מיידית להחליט על טיפול שורש… 

הרופא מורח באיזור העמוק ביותר חומרים מיוחדים, שתפקידם לחסל חיידקים ולחזק את האיזור, ורק אז מבצע את הסתימה. הנ"ל משפר את הסיכוי של הצלחת הסתימה לעומת סתימה רגילה עמוקה, שכן החומר המיוחד מסייע בחיסול החיידקים שבאיזור וכן תורם להרגעת הרגישות ולבניית דנטין מיוחד חדש באיזור העמוק ביותר.

ייתכן והשן תהיה רגישה בהתחלה, במיוחד לקור ו/או לעיסה של מאכל נוקשה, אך אם אין כאבים קשים שמתפתחים – סביר להניח שהרופא הצליח, והרגישות במשך הזמן תפחת. יש לזוכר שלעיתים התהליך אינו מצליח, ואם יתפתח כאב חזק בשן זו, יש ליצור קשר עם המרפאה לעזרה ראשונה ובהמשך טיפול שורש.

 

 

 

 

 

 

 

 


** כל הזכויות שמורות למחבר המאמר ולהר"ש, אין להעתיק מהאתר מידע, תוכן או תמונות ללא רשות מפורשת ובכתב מההסתדרות לרפואת שיניים

התחברות עם שם משתמש וסיסמה