לאחר החלפת מפרק, האם צריך טיפול אנטיביוטי לפני טיפול שיניים?
ד"ר גיא וולפין, ד"ר נועם ירום, ד"ר שרון אלעד, פרופ' גרשון וולפין
* המאמר התפרסם בעיתון הרפואי של ההסתדרות לרפואת שיניים בישראל - "רפואת הפה והשיניים", גליון אפריל 2011, עמ' 35-45. מוגש כאן תקציר המאמר.
* לצפייה כמצגת בנוסח מקוצר שהוצגה בכינוס האורתופדי הישראלי ב2012 ובכינוס האורתופדי הבינלאומי בבולגריה 2013 לחץ כאן.
* גרסת 2020 להורדה, הדפסה ושיתוף חופשי
החלפת מפרק ירך או מפרק ברך הם בין הניתוחים האורתופדיים המסובכים והיקרים שיש, אך הינם די נפוצים. 7-10% מהניתוחים הנ"ל מדי שנה בארה"ב הינם למעשה ניתוח חוזר בגלל זיהום המפרק המלאכותי (Prosthetic Joint Infections=(PJI, מצב שלא רק מתאפיין בנכות מסויימת וכאבים עזים, אלא אף במצב קיצוני יכול להביא לספסיס - זיהום כללי בגוף ואף סכנת חיים.
ברוב הניתוחים למפרקים שהזדהמו התגלה כי החיידק העיקרי שגרם לזיהום הינו סטפילוקוקוס, חיידק שאינו אופייני לאיזור הפה. יחד עם זאת, בחלק קטן מהמקרים נמצא גם סטרפטוקוקוס, שהינו כן חיידק שכיח בפה. נשאלת השאלה האם כדאי לפני טיפול שיניים לתת מינו מיוחד של אנטיביוטיקה, בכדי למנוע זיהום מהפה אל המפרק המלאכותי (אנטיביוטיקה פרופילקטית).
כאמור בישראל ובעולם אין קוצנזוס מובהק, ואין הוראות או פרוטוקול טיפול. המוגש כאן הינו בגדר המלצות, ומורכב מסיקרה ספרותית ענפה. וברגע שמשרד הבריאות בישראל יקבע נייר עמדה, יש לעקוב אחריו.
המלצות לרופאים אורתופדים
** כל הזכויות שמורות למחבר המאמר ולהר"ש, אין להעתיק מהאתר מידע, תוכן או תמונות ללא רשות מפורשת ובכתב מההסתדרות לרפואת שיניים